Knapriga pepparkakor - pepparkakorna blir godast när du gör degen själv

Riktigt goda och knapriga pepparkakor. Pepparkakorna blir godast om man gör degen själv. Degen tar ca 10 minuter att sätta. Sedan ska degen vila 1 dygn i kylskåp. Efter det kan degen kavlas ut och bli pepparkakor.
Birgit Nilsson Bergström

Pepparkaksdeg

  • 4 dl strösocker
  • 2 dl sirap - ljus
  • 2 dl vatten
  • 250 g smör
  • 2 msk kanel
  • 1 msk kardemumma - mald
  • 1 msk kryddnejlikor - malda
  • 1 msk bikarbonat
  • 15 dl vetemjöl - + lite till kavlingen

Kristyr

  • 4 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • 2 krm ättiksprit - eller pressad citron
  • karamellfärg

Gör så här

  1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.

  2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.

  3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.

  4. Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.

  5. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  6. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.

  7. Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.

Fler recept på goda pepparkakor:

Med pomerans får pepparkakorna en gammaldags smak.

Baka våra riktigt mumsiga, mjuka pepparkakor.

Här hittar du ett fint (och gott!) pepparkakshus...

Pepparkakscheesecake.

Pepparkaksbollar med nötkross.

Pepparkakor på danskt vis – med mandelmassa och mjuk nougat.

Dinkelpepparkakor.

Piffa pepparkakorna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!