2.72.72.72.72.7

Fläskfilén får en aromatisk kryddsmak av både grön- och rosépeppar.

För 8 personer:

Ingredienser

1 kilo fläskfilé
1 msk svartpeppar, nymald
1 msk grönpeppar, torkad, ­krossad
1 msk rosépeppar, torkad, krossad
1 msk salt
2 msk olivolja

Citronmarinerad blomkål:

800 g blomkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 tsk salt
2 citroner

Blomkålscrème:

800 g blomkål
3 dl crème fraiche, lätt
1 tsk salt

Garnering:

40 g rucola
2 msk pinjenötter, rostade

40 minuter + 40 minuter i ugn

Pepparbakad fläskfilé med citronmarinerad blomkål – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125°. Gnid in köttet med peppar och salt. Bryn köttet runt om i olja. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Tillaga köttet mitt i ugnen till  65° innertemperatur,  ca 40 min. Låt kallna.
  2. Skär köttet i breda skivor och lägg på ett serveringsfat.
  3. Citronmarinerad blomkål: Bryt blomkålen i buketter. Skala och skiva löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs blomkål, lök och vitlök i olja. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning  och salt. Låt koka under lock ca 5 min tills blomkålen är mjuk.
  4. Häll bort buljongen och låt kallna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Tiv skalet. Blanda blomkålen med citronskal före servering.
  5. Blomkålscrème: Bryt blomkålen i buketter. Koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 min. Låt rinna av och krama ur vätskan i en handduk. Mixa slät med crème fraiche och krydda med salt.
  6. Garnera fläskfilén med citronmarinerad blomkål och blomkålscrème. Strö över rucola och pinjenötter.
Fler recept med: Buffémat, Fläskkött