Pepparbakad fläskfilé med citronmarinerad blomkål

Fläskfilén får en aromatisk kryddsmak av både grön- och rosépeppar.
Allt om Mat
Foto: Holger Edström

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 1 msk svartpeppar - nymald
  • 1 msk grönpeppar - torkad, ­krossad
  • 1 msk rosépeppar - torkad, krossad
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja

Citronmarinerad blomkål

  • 800 g blomkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 tsk salt
  • 2 citroner

Blomkålscrème

  • 800 g blomkål
  • 3 dl crème fraiche - lätt
  • 1 tsk salt

Garnering

  • 40 g rucola
  • 2 msk pinjenötter - rostade

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Gnid in köttet med peppar och salt. Bryn köttet runt om i olja. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Tillaga köttet mitt i ugnen till  65° innertemperatur,  ca 40 min. Låt kallna.

  2. Skär köttet i breda skivor och lägg på ett serveringsfat.

  3. Citronmarinerad blomkål: Bryt blomkålen i buketter. Skala och skiva löken. Skala och pressa vitlöken. Fräs blomkål, lök och vitlök i olja. Häll på vatten och tillsätt buljongtärning  och salt. Låt koka under lock ca 5 min tills blomkålen är mjuk.

  4. Häll bort buljongen och låt kallna. Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Tiv skalet. Blanda blomkålen med citronskal före servering.

  5. Blomkålscrème: Bryt blomkålen i buketter. Koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 min. Låt rinna av och krama ur vätskan i en handduk. Mixa slät med crème fraiche och krydda med salt.

  6. Garnera fläskfilén med citronmarinerad blomkål och blomkålscrème. Strö över rucola och pinjenötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!