00000

Pekannötter i kolasås med lingon, choklad­grädde och kaksmulor görs direkt i de glas de ska serveras ur. Portionsförpackade desserter är fint och praktiskt. Varva nötter, lingon, kola och choklad och strö kaksmulorna över strax före servering.

För 10 personer:

Ingredienser

300 g pekannötter, rostade
75 g småkakor, torra, t ex ­drömmar eller bondkakor
125 g lingon, rårörda

Chokladgrädde:

1,5 dl vispgrädde
65 g choklad, mörk (70 %)
2 tsk vatten, ljummet

1 burk karamelliserad mjölk, (397 g)
2 msk vispgrädde

30 minuter + 30 minuter i kyl

Pekannötter i kolasås med lingon, choklad­grädde och kaksmulor – gör så här:

  1. Chokladgrädde: Lättvispa grädden. Hacka chokladen och smält den i mikrovågsugn eller över vattenbad till 55°. Tillsätt vattnet och vänd snabbt ihop chokladen med grädden. Låt stå i kylen minst 30 min.
  2. Kola: Rör karamelliserad mjölk och grädde till en slät kolasås.
  3. Fördela nötterna i 10 glas. Lägg på kola så att det täcker nötterna. Lägg på lingon. Skeda eller spritsa på chokladgrädden och smula över kaksmulor.
Fler recept med: Frukt och bär, Jul