Pekannötspaj

3.83.83.83.83.8

Recept på pekannötspaj. Amerikansk efterrättsklassiker som kan bakas dagen före servering.

För 8-10 personer:

Ingredienser

150 g smör
4 dl vetemjöl, (240 g)
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk vatten

Fyllning:

3 ägg
2,5 dl mörk sirap
2 msk vetemjöl
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
50 g smör
200 g pekannötter

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

vispgrädde eller vaniljglass

20 minuter + 30 minuter för degen att vila + 65 minuter i ugn

Pekannötspaj – gör så här:

  1. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  2. Fyllning: Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner sirapen. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt. Blanda ner äggsmeten och rör försiktigt till en jämn smet. Smält smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt pekannötterna.
  3. Kavla ut pajdegen och klä en form, ca 28 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie och fyll pajskalet med baktyngder eller ris. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut formen och ta bort folien.
  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Rör om smeten och häll den i formen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 50 min. Låt svalna.
  5. Pudra över florsocker och servera med en klick grädde eller vaniljglass.
Fler recept med: Bakning, Halloween