4.54.54.54.54.5

Pekankolapajen är ganska mäktig, så den räcker till många.

För 8-10 bitar:

Ingredienser

2,5 dl vetemjöl
75 g smör
0,75 dl florsocker
1,5 msk kakao
1 krm salt
1 äggula, liten
0,5 msk vatten, –1 msk

Kolafyllning:

100 g smör
2 dl sirap, ljus
1,5 dl muscovadosocker, ljust
1,5 msk vetemjöl
1 krm salt
75 g pekannötter
2 små ägg

Hallongrädde:

2 dl vispgrädde
0,5 msk florsocker
1 dl hallon

20 minuter + 30 minuter i kyl + 42 minuter i ugn

Pekankolapaj – gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, smör, florsocker, kakao och salt, gärna i en matberedare. Tillsätt äggula och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta till degen, plasta in den och låt vila kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper med lite florsocker på till en ca 3 mm tjock platta. Lyft över degen i en pajform, 10 x 35 cm. Skär bort överbliven deg.
  3. Tryck fast en remsa aluminiumfolie runt kanten så att inte degen sjunker ner. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 7 min. Sänk ugnsvärmen till 175°.
  4. Fyllning: Blanda smör, sirap, socker, mjöl och salt i en kastrull. Koka upp och låt sjuda 2–3 min. Ta kastrullen från plattan och låt svalna.
  5. Grovhacka nötterna. Vispa upp äggen. Rör ner nötter och ägg i kolasmeten, häll den i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 min, tills fyllningen har stannat. Låt kallna.
  6. Hallongrädde: Vispa grädden lätt och rör ner florsockret. Mosa hallonen lite och rör ner i grädden. Servera hallongrädden till pajen.

Recept av Cecilia Hansson

Baka med Allt om Mat – baktips i vårt färska nyhetsbrev

nyhetsbrev baka med allt om mat

Älskar du också att baka? Följ Baka med Allt om Mat – vårt nya inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning!

Fler recept med: Bakning, Pajer