Pecorinobakad örtlax i ugn

3.83.83.83.83.8

Enklaste och godaste laxen. Pecorinobakad örtlax i ugn passar även fint i matlådan - då den även är riktigt god dagen efter.

För 4 personer:

Ingredienser

600 g laxfilé, utan skinn och ben
1 msk herbes de Provence
1 gul lök, liten
2,5 dl matlagningsgrädde
1 dl pecorinoost, riven, eller ­parmesanost

Tillbehör:

3 dl ris, gärna jasminris
3 dl gröna ärter, frysta, små 

15 minuter + 10 minuter i ugn

Pecorinobakad örtlax i ugn – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  3. Skär laxen i fyra bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Krydda med örtkrydda, 1 tsk salt och 2 krm peppar.
  4. Skala och finhacka löken. Koka upp lök, grädde och hälften av ­osten. Låt såsen sjuda 3–5 min.
  5. Häll såsen över laxen. Strö över resterande ost. Tillaga mitt i ugnen 10–15 min, tills ­fiskens innertemp­eratur är 54°.
  6. Koka ärterna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och strö dem runt om laxen vid servering. Servera med ris.
Herbes de provence är en användbar kryddblandning. Den består av örter som ­ros­marin, oregano, ­basilika, salvia och timjan.