Pavlovatårta med apelsincurd

Recept på krämig och god pavlovatårta med apelsincurd och ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta. Apelsincurden som blir över är god på rostat bröd.
Garnera tårtan med ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta.
Garnera tårtan med ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 4 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 2 tsk citron - pressad
  • 1 tsk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 2 dl mandelspån - grovhackade

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,75 dl majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 25 g smör
  • 1 msk vispgrädde

Apelsincurd

  • 1 apelsin
  • 1 dl strösocker - + 1 dl
  • 6 äggulor
  • 100 g smör
  • 1,5 dl vispgrädde

Fikon

  • 2 fikon - färska
  • 1 msk honung - flytande

Garnering

  • apelsinskal - strimlat
  • myntablad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Mortla kardemumman. Vispa äggvitorna tills det skummar. Häll i sockret, lite i taget, under vispning. Blanda i citronsaften. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner i smeten med kardemumma och mandel.

  2. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut två rundlar, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ugnen ca 1 timme.

  3. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min.

  4. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila ner vaniljmjölken i smeten.

  5. Häll blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp under ständig vispning. Koka ca 1 minut, tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen kallna.

  6. Apelsincurd: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och fluffigt i en bunke.

  7. Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, 1 dl socker och smör i en kastrull. Häll blandningen i äggsmeten under vispning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en glasburk och låt kallna.

  8. Fikon: Sätt ugnen på 200°. Skär fikonen i fyra klyftor vardera.  Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över honungen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

  9. Vispa upp den hårda vaniljkrämen med grädden och bred den på en av marängbottnarna. Lägg på den andra bottnen.

  10. Vispa upp 1 dl apelsincurd med grädden. Bred krämen på toppen av tårtan.

  11. Garnera tårtan med ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta.

Älskar du också att baka?  Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!