1 timme + 2 timmar i ugn
Pavlovatårta med apelsincurd – gör så här:
- Sätt ugnen på 150°. Mortla kardemumman. Vispa äggvitorna tills det skummar. Häll i sockret, lite
i taget, under vispning. Blanda i citronsaften. Vispa till en fast och glansig marängsmet. Sikta i majsstärkelsen och vänd ner i smeten med kardemumma och mandel. - Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut två rundlar, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Stäng av ugnsvärmen och låt bottnarna stå kvar i ugnen ca 1 timme.
-
Vaniljkräm: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken i en kastrull
tillsammans med vaniljstång och vaniljfrön. Ta kastrullen åt sidan och låt dra ca 5 min. - Vispa äggulor, socker och majsstärkelse luftigt. Sila ner vaniljmjölken i smeten.
- Häll blandningen i en ny kastrull och koka försiktigt upp under ständig vispning. Koka ca 1 minut, tills krämen tjocknat. Ta kastrullen från plattan och blanda ner smöret. Låt krämen kallna.
- Apelsincurd: Skölj apelsinen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 dl saft. Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och fluffigt i en bunke.
- Koka upp apelsinsaft, apelsinskal, 1 dl socker och smör i en kastrull. Häll blandningen i äggsmeten under vispning. Rör om och häll tillbaka i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat. Häll över i en glasburk och låt kallna.
- Fikon: Sätt ugnen på 200°. Skär fikonen i fyra klyftor vardera. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över honungen. Tillaga mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.
- Vispa upp den hårda vaniljkrämen med grädden och bred den på en av marängbottnarna. Lägg på den andra bottnen.
- Vispa upp 1 dl apelsincurd med grädden. Bred krämen på toppen av tårtan.
- Garnera tårtan med ugnsbakade fikon, strimlat apelsinskal och mynta.
Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.