3.93.93.93.93.9

Recept på patlican ezmesi (auberginedipp på crostini). Den mjuka aubergineröran blir extra god på rostat bröd.

För 12 crostini:

Ingredienser

1 surdegsbaguette, liten (ca 20 cm)
2 auberginer, (à 400 g)
4 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk flingsalt
2 msk bladpersilja, hackad
2 msk olivolja
0,5 msk citron, pressad, gärna ekologisk
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

0,5 granatäpple, kärnorna

40 minuter

Patlican ezmesi – auberginedipp på crostini – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Picka auberginerna med en gaffel. Tillaga dem på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen ca 1 timme. Låt kallna.
  2. Dra bort skalet och mosa aubergineköttet med en gaffel. Lägg moset i ett durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Blanda auberginemoset med yoghurten.
  3. Skala och skär vitlöken i bitar och mortla med flingsalt till en puré, eller riv vitlöken på rivjärn och blanda med salt. Blanda vitlökspurén med persilja och olja. Krydda med peppar.
  4. Skär baguetten i 12 skivor som rostas i ugn eller i brödrost. Klicka på röran och garnera med granatäppelkärnor.

Recept av Ebru Kelebek