Patlican ezmesi – auberginedipp på crostini

Recept på patlican ezmesi (auberginedipp på crostini). Den mjuka aubergineröran blir extra god på rostat bröd.
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 1 surdegsbaguette - liten (ca 20 cm)
  • 2 auberginer - (à 400 g)
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 msk bladpersilja - hackad
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 msk citron - pressad, gärna ekologisk
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 0,5 granatäpple - kärnorna

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Picka auberginerna med en gaffel. Tillaga dem på en plåt med bakplåtspapper mitt i ugnen ca 1 timme. Låt kallna.

  2. Dra bort skalet och mosa aubergineköttet med en gaffel. Lägg moset i ett durkslag och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Blanda auberginemoset med yoghurten.

  3. Skala och skär vitlöken i bitar och mortla med flingsalt till en puré, eller riv vitlöken på rivjärn och blanda med salt. Blanda vitlökspurén med persilja och olja. Krydda med peppar.

  4. Skär baguetten i 12 skivor som rostas i ugn eller i brödrost. Klicka på röran och garnera med granatäppelkärnor.

Recept av Ebru Kelebek

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!