44444

Den här gratängen passar bra att laga till många. Den passar också perfekt att ta med i matlåda.

För 4 person(er)

Ingredienser

300 g pasta
150 g skinka, rökt
1 dl tomater, soltorkade
1 purjolök
1 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning

Äggstanning:

2,5 dl matlagningsgrädde
3 ägg
1 burk ricottaost, eller kesella (250 g)
3 dl prästost, (17 %) riven lagrad
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Pastagratäng med rökt skinka – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av. Strimla skinka och tomater. Ansa och strimla purjolöken. Fräs den i olja i en stekpanna ca 1 minut. Blanda i smulad buljongtärning.
  2. Blanda ingredienserna till äggstanningen. Vänd ner purjo, skinka, tomater och pasta och blanda väl. Häll blandningen i en smord ugns­säker form.
  3. Tillaga mitt i ugnen ca 25 min. Täck formen med aluminiumfolie efter halva tiden om gratängen ser ut att bli för mörk.