30 minuter + 40 minuter i ugn
Pastagratäng med kyckling – gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Koka pastan i rikligt med saltat vatten men halvera tiden som står på förpackningen, pastan ska inte koka klart. Häll av i ett durkslag.
- Skär kycklingen i mindre bitar. Stek i 2 msk smör tills de får fin färg. Krydda med salvia, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
- Skär svampen i mindre bitar. Stek den i 2 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
- Ansa och skiva purjolöken. Fräs den i 2 msk smör 2–3 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare cirka 1 minut, tills spenaten mjuknat. Riv mozzarellan i bitar. Repa bladen från salvian och finhacka dem.
- Varva pasta, kyckling, svamp, spenatfräs, mozzarella och salvia i en smord ugnssäker form.
- Rör ut crème fraichen i lite av grädden och vispa slätt. Häll i resten av grädden och vinet och blanda ner 2 dl parmesan. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i ostsmeten.
- Häll ostsmeten över pastan och grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min. Täck eventuellt med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk.
- Garnera gratängen med parmesan och salviablad och servera direkt med grönsallad.