4.14.14.14.14.1

Pastagratäng med kyckling, salvia och parmesan är en perfekt rätt att förbereda. Stek kyckling, svamp, purjolök och spenat ca 6 timmar i förväg. Sedan är det bara att blanda ner det  i pastan och gratinera.

För 4-6 personer:

Ingredienser

400 g pasta, gärna rigatoni, penne eller fusilli
2 kycklingfiléer
2 msk smör, + 2 msk + 2 msk
0,5 tsk salt, + 2 krm + 2 tsk
1 krm svartpeppar, nymald, + 1 krm + 2 krm
2 tsk salvia
250 g champinjoner
1 bit purjolök, (ca 15 cm)
250 g babyspenat
250 g mozzarellaost
0,5 kruka salvia
2 dl crème fraiche
5 dl matlagningsgrädde
1,5 dl vitt vin, torrt
2 dl parmesanost, riven
1 citron

Garnering:

1 dl parmesanost, riven
salviablad

Tillbehör:

grönsallad

30 minuter + 40 minuter i ugn

Pastagratäng med kyckling – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Koka pastan i rikligt med saltat vatten men halvera tiden som står på förpackningen, pastan ska inte koka klart. Häll av i ett durkslag.
  2. Skär kycklingen i mindre bitar. Stek i 2 msk smör tills de får fin färg. Krydda med salvia, 1/2 tsk salt och 1 krm peppar.
  3. Skär svampen i mindre bitar. Stek den i 2 msk smör tills den fått fin färg. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
  4. Ansa och skiva purjolöken. Fräs den i 2 msk smör 2–3 min. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare cirka 1 minut, tills spenaten mjuknat. Riv mozzarellan i bitar. Repa bladen från salvian och finhacka dem.
  5. Varva pasta, kyckling, svamp, spenatfräs, mozzarella och salvia i en smord ugnssäker form.
  6. Rör ut crème fraichen i lite av grädden och vispa slätt. Häll i resten av grädden och vinet och blanda ner 2 dl parmesan. Krydda med 2 tsk salt och 2 krm peppar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och blanda ner i ostsmeten.
  7. Häll ostsmeten över pastan och grädda i nedre delen av ugnen 40–50 min. Täck eventuellt med aluminiumfolie om ytan ser ut att bli för mörk.
  8. Garnera gratängen med parmesan och salviablad och servera direkt med grönsallad.