Pasta vongole
Ingredienser
- 1 nät vongolemusslor - eller hjärtmusslor (ca 1 kilo)
- 3 schalottenlökar
- 4 vitlöksklyftor
- 1 röd chili - t ex spansk peppar
- 250 g körsbärstomater
- 300 g spaghetti
- 1 dl olivolja
- 2 dl vitt vin - torrt
- 2 msk hummerfond - konc
- 1 msk honung
- 1 msk citronskal - rivet
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar - nymald
Garnering
- 1 dl persilja - finhackad
Gör så här
-
Lägg musslorna i iskallt, saltat vatten (1 liter vatten och 2 msk salt). Låt stå kallt ca 30 min, så att de spottar ut eventuell sand.
-
Skölj musslorna i kallt vatten och släng bort de musslor som är trasiga eller som inte är slutna.
-
Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skär tomaterna i klyftor.
-
Koka pastan, men häll av vattnet 2 min tidigare än anvisningen på förpackningen.
-
Fräs lök, vitlök och chili i olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet, sjud 2–3 min. Blanda i tomater, fond, honung och citronskal. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda 5–10 min.
-
Lägg musslorna i såsen. Sätt på lock och låt koka ca 2 min, tills musslorna öppnas. Släng dem som inte öppnats.
-
Vänd ner pastan i musslorna. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över persiljan. Servera genast.