Pasta vongole

Recept på pasta vongole. Fantastiskt gott och snabblagat. En klar helgfavorit!
Anna Wendt

Ingredienser

  • 1 nät vongolemusslor - eller hjärtmusslor (ca 1 kilo)
  • 3 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 250 g körsbärstomater
  • 300 g spaghetti
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin - torrt
  • 2 msk hummerfond - konc
  • 1 msk honung
  • 1 msk citronskal - rivet
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 1 dl persilja - finhackad

Gör så här

  1. Lägg musslorna i iskallt, saltat vatten (1 liter vatten och 2 msk salt). Låt stå kallt ca 30 min, så att de spottar ut eventuell sand.

  2. Skölj musslorna i kallt vatten och släng bort de musslor som är trasiga eller som inte är slutna.

  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skär tomaterna i klyftor.

  4. Koka pastan, men häll av vattnet 2 min tidigare än anvisningen på förpackningen.

  5. Fräs lök, vitlök och chili i olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet, sjud 2–3 min. Blanda i tomater, fond, honung och citronskal. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda 5–10 min.

  6. Lägg musslorna i såsen. Sätt på lock och låt koka ca 2 min, tills musslorna öppnas. Släng dem som inte öppnats.

  7. Vänd ner pastan i musslorna. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över persiljan. Servera genast.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!