Pasta vongole

44444

"Jag lagar ofta pasta vongole, och i denna variant har jag blandat ner sardellpasta för extra god och mustig smak!" /Ulla Karlström, redaktionschef på Allt om Mat.

För 4 personer:

Ingredienser

1 kilo vongolemusslor, eller hjärtmusslor MSC-märkta
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
0,5 röd chili, t ex spansk peppar
250 g kvisttomater
2 tsk sardellpasta
2 msk olivolja
2 dl vitt vin, torrt
300 g pasta, gärna linguine
1 tsk salt

Garnering:

1 dl bladpersilja, finhackad
1 citron, rivet skal

20 minuter

Pasta vongole – gör så här:

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skär tomaterna i bitar. 
  2. Fräs lök, vitlök, chili och sardellpasta i olja i en kastrull ca 3 min. Tillsätt tomater, vin och musslor. Rör om och låt koka under lock ca 2 min.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet. Blanda pastan med såsen. Rör om ordentligt. Krydda med salt. Garnera med persilja och citronskal. 
  4. Servera genast, gärna i varma, djupa tallrikar.

Recept av Ulla Karlström

Tips!

  • Färska vongolemusslor ska sköljas under rinnande vatten.
  • Kasta trasiga och dem som inte stängs när de knackas i köksbänken.
    pren
Fler recept med: Italienskt, Pasta, Skaldjur