Pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås

Recept på pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås. ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter.

För 10 personer:

Ingredienser

1 kilo kungsräkor frysta, ­MSC- eller ASC-märkta
4 vitlöksklyftor
1 chili röd, t ex spansk peppar
2 tsk paprikapulver
1 dl olivolja
750 g pasta t ex tagliatelle

Sås:

2 bananschalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk smör
0,75 msk curry
2 dl vispgrädde
3 msk citron pressad
1 hönsbuljongtärning
4 äggulor
2 dl yoghurt turkisk
2 dl parmesanost finriven
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Tillbehör:

chorizocrunch, se nedan
sallad med clementindressing, se recept

Garnering:

koriander

1 timme

Pasta med vitlöksstekta räkor i currysås – gör så här:

  1. Skala räkorna. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda räkorna med lök, chili, paprikapulver och olja.
  2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stor panna ca 3 min. Tillsätt curryn, fräs ca 1 minut till. Häll i grädde och citronsaft. Tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda ca 5 min.
  3. Vispa ihop äggulor, yoghurt, parmesan, salt och peppar och rör ihop med currysåsen.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara ca 3 dl av kokvattnet.
  5. Stek räkorna på högsta värme i en stekpanna ca 1 minut, tills de är precis genomstekta.
  6. Blanda den nykokta pastan med såsen och tillsätt kokvatten till lagom krämig konsistens. Häll upp på stort fat och toppa med räkor, chorizocrunch och ­koriander. Servera med sallad.

 

Chorizocrunch

15 min + 10 min i ugn

Från Italiens pangrattato ­kommer inspirationen till detta krispiga och
smakrika tillbehör. Perfekt till den krämiga pastan!

Till 10 pers:

  • 1/2 ljust lantbröd (ca 200 g)
  • 150 g skivad chorizosalami
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 1 kruka koriander

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skär bort kanten på brödet och fintärna det.
Strimla salamin. Blanda bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper.
Skala och pressa över ­vitlöken och ringla över olja.
3. Tillaga mitt i ugnen 8–10 min, tills det fått fin färg. Rör om en gång under tiden. Låt kallna.
4. Lägg smulorna i en matberedare och tillsätt koriandern. Mixa till grovt smul.