Pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås

Recept på pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås. ASC är en internationell hållbarhetsmärkning för odlade fisk- och skaldjursprodukter.
Petra Lindstrand
Recept på pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås.
Recept på pasta med vitlöksstekta kungsräkor i krämig currysås. Foto: Helen Pé

Ingredienser

  • 1 kg kungsräkor - frysta, ­MSC- eller ASC-märkta
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 chili - röd, t ex spansk peppar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dl olivolja
  • 750 g pasta - t ex tagliatelle

Sås

  • 2 bananschalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 0,75 msk curry
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 msk citron - pressad
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 4 äggulor
  • 2 dl yoghurt - turkisk
  • 2 dl parmesan - finriven
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Tillbehör

  • chorizocrunch - se nedan
  • sallad med clementindressing - se recept

Garnering

  • koriander

Pasta med vitlöksstekta räkor i currysås

  1. Skala räkorna. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda räkorna med lök, chili, paprikapulver och olja.

  2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör i en stor panna ca 3 min. Tillsätt curryn, fräs ca 1 minut till. Häll i grädde och citronsaft. Tillsätt buljongtärningen. Låt sjuda ca 5 min.

  3. Vispa ihop äggulor, yoghurt, parmesan, salt och peppar och rör ihop med currysåsen.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan men spara ca 3 dl av kokvattnet.

  5. Stek räkorna på högsta värme i en stekpanna ca 1 minut, tills de är precis genomstekta.

  6. Blanda den nykokta pastan med såsen och tillsätt kokvatten till lagom krämig konsistens. Häll upp på stort fat och toppa med räkor, chorizocrunch och ­koriander. Servera med sallad.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.

  2. Skär bort kanten på brödet och fintärna det. Strimla salamin. Blanda bröd och salami på en plåt med bakplåtspapper. Skala och pressa över ­vitlöken och ringla över olja.

  3. Tillaga mitt i ugnen 8–10 min, tills det fått fin färg. Rör om en gång under tiden. Låt kallna.

  4. Lägg smulorna i en matberedare och tillsätt koriandern. Mixa till grovt smul.

Chorizocrunch

15 min + 10 min i ugn

Från Italiens pangrattato ­kommer inspirationen till detta  smakrika tillbehör. Perfekt till den krämiga pastan!

Till 10 pers:

1/2 ljust lantbröd (ca 200 g)

150 g skivad chorizosalami

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 kruka koriander

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!