00000

Pasta med tångpesto och tomat är en spännande pastarätt. Börja med att blötlägga den torkade fingertången i kallt vatten ca 20 min och rörhinnan i 5 min innan du tillagar rätten.

För 4 personer:

Ingredienser

500 g pasta, färsk, gärna grön
3 liter vatten, + 1 dl
0,5 msk salt, + 0,5 tsk
10 g rörhinna, torkad
250 g körsbärstomater
0,5 citron
2 msk olivolja
2 krm svartpeppar, nymald

Tångpesto:

10 g fingertång, torkad eller 100 g färsk
5 dl vatten
0,5 citron
1 vitlöksklyfta
65 g rucola
1,5 dl pumpafrön, sötmandel, solrosfrön, pinjenötter eller cashewnötter
1,5 dl parmesanost, riven
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

parmesanost, riven

40 minuter

Pasta med tångpesto och tomat – gör så här:

  1. Tångpesto: Blötlägg fingertången i en kastrull med kallt vatten ca 20 min så att den blir mjuk. Värm upp långsamt och ta kastrullen från plattan precis innan det börjar koka. Häll av tången, spara eventuellt kokvattnet för att t ex laga misosoppa vid senare tillfälle.
  2. Skär eller klipp tången i mindre bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Skala vitlöksklyftan. Mixa samtliga ingredienser till peson i en matberedare eller med mixerstav.
  3. Koka upp 3 liter vatten och 1/2 msk salt till pastan.
  4. Blötlägg rörhinnan i 1 dl vatten ca 5 min tills den är upplöst. Krama ur och grovhacka rörhinnan.
  5. Halvera tomaterna. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Blanda tomaterna med rörhinna, citronskal, citronsaft, olja, 1/2 tsk salt och peppar.
  6. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Häll av och blanda med tångpeston och lägg upp på ett stort fat. Riv över parmesanost och servera med tomat- och rörhinnesalladen.

Recept: Louise Johansson