00000

Svartrötter är grymt gott men kan varieras efter säsong och bytas ut mot sparris, skärbönor eller broccoli. I stället för serrano går det utmärkt att använda till exempel bresaola, parma-skinka eller coppa.

För 4 portioner

Ingredienser

400 g pasta, t ex tagliatelle
600 g svartrötter
1/2 citron
25 g smör
8 skivor serranoskinka
1 ask mâchesallad, (80 g)
100 g parmesanost
flingsalt + nymald svartpeppar

25 min

1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
2. Skölj jorden från svartrötterna. Skala dem med en potatisskalare, lägg dem genast i en skål med kallt vatten. Pressa i citronsaften så att rötterna inte missfärgas.
3. Koka svartrötterna mjuka i lättsaltat vatten 7–8 min. Skär dem i mindre bitar.
4. Smält smöret i en liten kastrull, fortsätt att värma det tills det blir gyllenbrunt och doftar nötigt. Skumma av med en sked. Häll över smöret i en skål, utan att bottensatsen kommer med. Tillsätt svartrötterna och låt dem täckas av smöret. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar.
5. Servera pastan med svartrötter, skinka och sallad. Hyvla över lite parmesan. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar.

Fler recept med: Förrätter, Italienskt, Övrigt, Pasta