Pasta med lax och fänkål

Pasta med lax och fänkål är ett måste för alla fänkålsälskare. Det är smakrik fänkål både i såsen och i salladen som serveras till pastan.  
Malin Landquist
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 200 g lax - gravad eller kallrökt, i bit
  • 1 gul lök
  • 1 fänkålsstånd
  • 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl syrad grädde
  • 1 krm salt - + 0,5 tsk
  • 400 g pasta - t ex tagliatelle
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • fänkålsdill - eller dill

Tillbehör

  • ost - riven, t ex cheddarost eller edamer

Gör så här

  1. Skär laxen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Halvera fänkålen och hacka den ena halvan riktigt smått. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.

  2. Fräs lök och hackad fänkål i olja i en panna 2–4 min tills de mjuknat. Tillsätt hälften av citronsaften samt grädden. Låt puttra ihop ca 2 min. Ta pannan åt sidan så länge.

  3. Skiva resten av fänkålen så tunt som möjligt, helst på mandolin. Krama ihop med resten av citronsaften, citronskal och 1 krm salt.

  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Ta upp pastan med tång eller hålslev och lägg över direkt ner i såsen, utan att hälla av i durkslag. Hetta upp och vänd ner laxen. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.

  5. Toppa pastan med marinerad fänkål, fänkålsdill eller dill samt riven ost.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!