4.44.44.44.44.4

Pasta med lax och fänkål är ett måste för alla fänkålsälskare. Det är smakrik fänkål både i såsen och i salladen som serveras till pastan.  

För 4 personer:

Ingredienser

200 g lax, gravad eller kallrökt, i bit
1 gul lök
1 fänkålsstånd
1 citron
2 msk olivolja
2 dl syrad grädde
1 krm salt, + 0,5 tsk
400 g pasta, t ex tagliatelle
2 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

fänkålsdill, eller dill

Tillbehör:

ost, riven, t ex cheddarost eller edamer

30 minuter

Pasta med lax och fänkål – gör så här:

  1. Skär laxen i små tärningar. Skala och finhacka löken. Halvera fänkålen och hacka den ena halvan riktigt smått. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.
  2. Fräs lök och hackad fänkål i olja i en panna 2–4 min tills de mjuknat. Tillsätt hälften av citronsaften samt grädden. Låt puttra ihop ca 2 min. Ta pannan åt sidan så länge.
  3. Skiva resten av fänkålen så tunt som möjligt, helst på mandolin. Krama ihop med resten av citronsaften, citronskal och 1 krm salt.
  4. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Ta upp pastan med tång eller hålslev och lägg över direkt ner i såsen, utan att hälla av i durkslag. Hetta upp och vänd ner laxen. Krydda med 1/2 tsk salt och peppar.
  5. Toppa pastan med marinerad fänkål, fänkålsdill eller dill samt riven ost.