22222

Zucchinin hamnar både i peston och i pastan – Zero Waste!

För 4 personer:

Ingredienser

8 havskräftor, kokta
0,75 zucchini, (à 300 g)
300 g pasta, t ex tagliatelle
1 msk rapsolja
2 krm chiliflakes

Pesto:

0,25 zucchini, (à 300 g)
1 vitlöksklyfta, liten
0,5 dl pinjenötter
0,5 dl olivolja
1 dl parmesanost, riven
2 krm salt

Hummervinägrett:

1 schalottenlök
1 msk olivolja, + 2 msk
1 tsk tomatpuré
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk hummerfond, konc
1 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

hackade pistaschnötter
körvel

30 minuter

Pasta med havskräftor, zucchinipesto och skaldjursvinägrett – gör så här:

  1. Pesto: Skär zucchinin i bitar. Skala vitlöksklyftan. Mixa zucchini, vitlök, pinjenötter och olja. Blanda i osten och krydda med salt.
  2. Vinägrett: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs den i 1 msk olja  med tomatpurén ca 2 min. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt 2 msk olja, vinäger och fond. Krydda med peppar.
  3. Skär zucchinin i breda strimlor. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt zucchinin koka med när ca 2 min återstår av koktiden.
  4. Dela havskräftorna och ta bort magsäck och tarm. Pensla med olja och strö över chiliflakes. Stek dem på köttsidan ca 30 sekunder.
  5. Låt pasta och zucchini rinna av och blanda med peston. Toppa med havskräftorna. Värm vinägretten och ringla över. Strö på pistaschnötter och garnera med körvel.

Foto Ulrika Pousette 1/18