Pasta med bondbönor

00000

Bondbönor är stora och lätta att handskas med. Dessutom har de vacker grön färg, smakar lite nötaktigt och mycket gott. Tillsammans med räkor och parmesan kommer bönorna väl till sin rätt.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 kg bondbönor, (250 g färdigskalade)
300 g spaghetti
1-2 knipplökar
1-2 vitlöksklyftor
0,5 chili, t ex röd spansk peppa, finstrimlad
2 msk olivolja
500 g räkor, (ca 200 g skalade)
2 msk oregano, hackad färsk
2 krm nymald svartpeppar
2 tsk flingsalt
50 g parmesanost, hyvlad eller riven

1. Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.Finhacka lök och vitlök, strimla chilin och skala räkorna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs först lök, vitlök och chili ca 1 minut så att löken mjuknar.
2. Blanda ner bondbönor och räkor och stek ca 1 minut. Blanda med spaghetti. Lägg upp i djupa tallrikar och strö oregano, peppar, salt och parmesan på varje portion.

Så gör du med bönorna:

1 De gröna bondbönorna passar utmärkt i sallader, röror och soppor eller lättkokta med lite smält smör. De är rika på protein, mineraler och fibrer.

2 De släta bönorna ligger perfekt förpackade i den lätt vadderade bönskidan. Det är lätt att öppna och plocka ut bönorna.

3 Plocka ut alla bönorna.

4 Koka de utplockade bönorna ca 5 min i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och spola dem i kallt vatten. Skrapa ett litet hål i bönornas skal och kläm ut den gröna inre bönan med ett litet ”plopp”.

Fler recept med: Huvudrätter - varmrätter, Pasta