3.93.93.93.93.9

Rätten får krämighet av vispat ägg och kokvatten från pastan. Glöm inte den nymalda svartpepparn på toppen.

För 4 personer:

Ingredienser

450 g spagetti, eller bucatini
100 g guanciale, eller pancetta
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 ägg
2,5 dl pecorinoost, riven, eller parmesanost
2 krm salt
2 krm svartpeppar, nymald

20 minuter

Pasta alla carbonara – gör så här:

  1. Skär fläsket i små kuber, ca 1 x 1 cm. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner pastan och koka enligt anvisning på förpackningen.
  3. Stek fläsket i olja tills den börjar bli lite krispig. Tillsätt vitlök och stek ytterligare ca 3 min.
  4. Häll av vattnet från pastan men spara ca 2 dl. Lägg pastan i stekpannan och blanda med fläsket. Vispa upp äggen och blanda med osten.
  5. Ta stekpannan från värmen och rör ner äggblandningen. Blanda väl. Tillsätt lite av kokvattnet och blanda till en krämig konsistens. Krydda med salt och peppar. Servera direkt.

Recept av Monika Eisenman