Pasta alla carbonara

Pasta alla carbonara eller spagetti carbonara är en klassisk pastarätt som får sin krämighet från vispat ägg och kokvatten från pastan. Glöm inte den nymalda svartpepparn på toppen.
Monica Eisenman
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 450 g spaghetti - eller bucatini
  • 100 g guanciale - eller pancetta
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 ägg
  • 2,5 dl pecorino - riven, eller parmesanost
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Skär fläsket i små kuber, ca 1 x 1 cm. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Lägg ner pastan och koka enligt anvisning på förpackningen.

  3. Stek fläsket i olja tills den börjar bli lite krispig. Tillsätt vitlök och stek ytterligare ca 3 min.

  4. Häll av vattnet från pastan men spara ca 2 dl. Lägg pastan i stekpannan och blanda med fläsket. Vispa upp äggen och blanda med osten.

  5. Ta stekpannan från värmen och rör ner äggblandningen. Blanda väl. Tillsätt lite av kokvattnet och blanda till en krämig konsistens. Krydda med salt och peppar. Servera direkt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!