Passionsfruktstarte

00000

Lyxig med tanke på antalet passionsfrukter som behövs för att få fram 1 dl saft. Men man kan också använda exotisk juice som finns färdig och spetsa den med lite citron.

För 8 person(er)

Ingredienser

3 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 krm salt
100 g smör, kallt, i kuber
1 ägg, gula + 1 msk vatten

Fyllning:

12 passionsfrukter, (eller 1 dl exotisk juice)
1 dl strösocker
4 ägg
1,5 dl vispgrädde

Servering:

2 passionsfrukter
grädde, vispad (ev.)

1.Hacka eller mixa snabbt ihop mjöl, florsocker, vaniljsocker, salt och smör. Tillsätt äggula och vatten och samla till en deg.
2. Kavla och tryck ut degen i en 24 cm, form med löstagbar kant. Tryck fast degen uppåt kanterna och tryck gärna fast en folieremsa runt kanten så att degen håller sig uppe under gräddningen. Ställ formen 1 timme i kylen eller 10–15 min i frysen.
3. Förgrädda pajskalet i 200° ca 15 min på nedersta falsen.
4. Klyv passionsfrukterna, skrapa ur fruktköttet och värm det försiktigt med 1 tsk vatten. Värmen gör att juice och fruktkött lossnar lätt från kärnorna. Häll fruktmassan i en sil och pressa ur så mycket juice som möjligt. Får du inte ut 1 dl juice, fyll på med exotisk juice. Rör ner sockret.
5. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt juicen och häll smeten i pajskalet.
6. Grädda tarten i 175° ca 20 min tills krämen har stannat, men fortfarande är en aning dallrig i mitten. Är den inte färdig då, så kolla ofta mot slutet för den ska absolut inte överbakas, utan vara krämig.
7.Toppa med passionsfruktskärnor och servera med kall, vispad grädde.

Fler recept med: Bakning, Bröllop, Dop, Övrigt, Student, Tårtor