Passionsfruktstarte
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 krm salt
- 100 g smör - kallt, i kuber
- 1 ägg - gula + 1 msk vatten
Fyllning
- 12 passionsfrukter - (eller 1 dl exotisk juice)
- 1 dl strösocker
- 4 ägg
- 1,5 dl vispgrädde
Servering
- 2 passionsfrukter
- grädde - vispad (ev.)
Gör så här
-
1.Hacka eller mixa snabbt ihop mjöl, florsocker, vaniljsocker, salt och smör. Tillsätt äggula och vatten och samla till en deg.
-
Kavla och tryck ut degen i en 24 cm, form med löstagbar kant. Tryck fast degen uppåt kanterna och tryck gärna fast en folieremsa runt kanten så att degen håller sig uppe under gräddningen. Ställ formen 1 timme i kylen eller 10–15 min i frysen.
-
Förgrädda pajskalet i 200° ca 15 min på nedersta falsen.
-
Klyv passionsfrukterna, skrapa ur fruktköttet och värm det försiktigt med 1 tsk vatten. Värmen gör att juice och fruktkött lossnar lätt från kärnorna. Häll fruktmassan i en sil och pressa ur så mycket juice som möjligt. Får du inte ut 1 dl juice, fyll på med exotisk juice. Rör ner sockret.
-
Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt juicen och häll smeten i pajskalet.
-
Grädda tarten i 175° ca 20 min tills krämen har stannat, men fortfarande är en aning dallrig i mitten. Är den inte färdig då, så kolla ofta mot slutet för den ska absolut inte överbakas, utan vara krämig. 7.Toppa med passionsfruktskärnor och servera med kall, vispad grädde.