00000

Passatelli con porcini e salsiccia betyder pasta med karljohanssvamp och salsicciakorv. Passatelli är en sorts pasta där lika ­delar vitt bröd och parmesanost mixas med ägg och vetemjöl till en deg. Ofta används en speciell pasatellimaskin som du kan hitta i köksbutiker på nätet.

För 8 personer:

Ingredienser

0,5 citron
300 g vitt bröd, torrt
300 g parmesanost
1,25 dl vetemjöl
4 ägg
1 krm muskotnöt, riven

Sås:

3 salsicciakorvar, färska (250 g)
200 g karljohanssvamp, färsk
1 gul lök, liten
1 msk olivolja
2,5 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör:

parmesanost, riven

1 timme + 4 timmar för degen att vila

Passatelli con porcini e salsiccia – gör så här:

  1. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 msk saft. Blanda alla ingredienser till passatellin i en matberedare och mixa till en mjuk deg. Forma degen till en rulle och låt den vila i kylen ca 4 timmar.
  2. Tryck degen genom en köttkvarn med ca 4 mm stora hål eller en potatispress. Skär av i ca 5 cm långa längder och lägg på lätt mjölade brickor.
  3. Tryck ut korvsmeten ur skinnet. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Fräs salsiccia och lök i olja tills korven fått fin färg. Tillsätt svampen, stek ytterligare ca 5 min. Häll över grädden och låt koka ihop ca 10 min. Krydda med salt och peppar.
  4. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten. Lägg ner lite av passatellin. Ta upp med hålslev så snart de flutit upp till ytan och lägg i en skål med isvatten. Fortsätt med resten av passatellin. De får inte koka längre än ca 30 sekunder, annars blir de för lösa.
  5. Koka upp såsen. Låt passatellin rinna av. Vänd ner den i såsen. Låt den bli varm. Servera genast med parmesanost.