Påsktårta med hallon- och citronkräm

Supergod kalastårta på mandel- och kardemummabottnar med hallon- och citronkräm
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 1,5 dl mandelmjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk kardemumma - mald
  • 1 citron
  • 5 äggvitor

Citronkräm

  • 100 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 200 g färskost - naturell
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 citron
  • hushållsfärg - gul, ev

Hallonkräm

  • 1 gelatinblad
  • 50 g hallon - frysta och tinade
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g färskost - naturell

Garnering

  • gelébönor - t ex Jelly beans

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet. Smält smöret och låt det svalna.

  2. Smörj och bröa tre formar, ca 15 cm i diameter, med mandelmjöl. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt smör och citronskal, och rör till en jämn smet.

  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda bottnarna mitt i ugnen 15-20 min. Låt den kallna i formarna på ett galler.

  4. Citronkräm: Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 2 tsk saft. Vispa smör och florsocker luftigt. Vänd ner färskosten och blanda till en jämn kräm.

  5. Vispa grädden och vänd ner den i smörkrämen. Tillsätt citronskal och citronsaft. Färga eventuellt krämen med hushållsfärg. Fyll en spritspåse, försedd med stor rund tyll, med krämen. Lägg den i kylen ca 30 min.

  6. Hallonkräm: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Mixa hallon och socker till en puré.

  7. Vispa grädden fast och rör ner färskosten. Smält lite av hallonpurén i mikron. Ta upp och smält gelatinbladet i den varma hallonpurén. Rör ner blandningen i resten av hallonpurén och blanda sedan ner det i grädden.

  8. Fyll en spritspåse, försedd med en stor rund tyll, med krämen. Lägg den i kylen ca 30 min.

  9. Lägg en tårtbotten på ett fat och spritsa ut citronkräm och hallonkräm i toppar över hela bottnen. Lägg på nästa tårtbotten och spritsa på citronkräm och hallonkräm. Lägg på den sista bottnen och spritsa på resterande krämer. Garnera tårtan med gelébönor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!