3.53.53.53.53.5

Recept på vacker påsktårta med vit chokladfrosting. En festlig överraskningstårta att servera i påsk. Både tårtbotten och chokladfrosting kan göras dagen före servering.

För 10 bitar:

Ingredienser

5 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver

Vit chokladfrosting:

3 gelatinblad
200 g choklad, vit
2 + 4 dl vispgrädde
hushållsfärg, röd, gul och rosa

Fyllning:

1 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde
2,5 msk florsocker
2 msk kakao
100 g godisägg

1 timme + 12 timmar i kyl + 35 minuter i ugn

Påskäggtårta – gör så här:

  1. Vit chokladfrosting: Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Grovhacka chokladen och lägg den i en kastrull. Tillsätt 2 dl grädde och låt smälta ihop på svag värme. Rör då och då. Tillsätt 4 dl grädde när chokladen är helt smält. Värm upp grädden så att den ryker, men den ska inte koka.
  2. Ta kastrullen från plattan. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i grädden. Låt svalna lite, täck sedan med plastfolie direkt mot ytan så att det inte bildas något skinn och ställ i kylen ca 12 timmar.
  3. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker riktigt pösigt med elvisp. Blanda mjöl, kakao och bakpulver. Sikta ner mjölblandningen i äggpöset och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en rund form, 22 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 min tills kakan är helt genomgräddad. Låt svalna och lossa sedan kakan ur formen genom att skära med en kniv.
  5. Rita upp en äggform med samma storlek som tårtbottnens diameter på ett papper. Klipp ut och lägg mallen på tårtbottnen. Skär ut en äggformad kaka runt mallen.
  6. Skär kakan i tre bottnar. Gör ett hål med ett dricksglas eller liknande i de två undre bottnarna för att göra rum för godiset.
  7. Bred hallonsylt på den första bottnen. Lägg på nästa botten. Vispa grädden fluffig och fast men inte för hård tillsammans med florsocker och kakao. Bred grädden på tårtbottnen och forma lite som en kupol för att skapa en äggform.
  8. Fyll hålet i tårtan med godis och lägg på den översta bottnen. Forma bottnen efter den kupolformade grädden.
  9. Blanda ner hushållsfärg i chokladfrostingen och vispa 2–3 min tills frostingen blir lite fluffig. Bred först på ett tunt lager frosting runt hela tårtan.
  10. Lägg resten av frostingen i spritspåse med stjärntyll. Börja spritsa rosor längs tårtans kant och fortsätt sedan på tårtans ovansida. Fyll ut eventuella mellanrum med små spritsade toppar. Tårtan kan förberedas 2–3 timmar före servering. Förvara i kylen tills den ska ätas.
Fler recept med: Bakning, Tårtor