Påsktårta med choklad och havtorn

Påsktårtan går utmärkt att förbereda redan dagen före servering. Bara att ta fram och garnera.
Allt om Mat
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 dl sötmandel
  • 1 dl pistaschnötter - skalade
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl kokos - riven
  • 2 ägg
  • 1,75 dl strösocker

Mörk chokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 100 g choklad - mörk (70%)
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 dl vispgrädde - + 1.5 dl

Vit chokladmousse

  • 1 gelatinblad
  • 100 g choklad - vit
  • 3 äggulor
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,5 dl vispgrädde - + 1,5 dl

Havtornsgelé

  • 1 gelatinblad
  • 2 msk citron - pressad
  • 1 dl havtornsgelé - eller marmelad, gärn

Garnering

  • 50 g choklad - vit
  • 50 g choklad - mörk
  • ros - obesprutade, eventuellt

Gör så här

  1. Pistasch- och mandelbotten: Sätt ugnen på 200°. Rosta mandel och pistaschnötter med salt i torr panna 2 min. Smörj en rund bakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.

  2. Mal mandel, nötter och kokos i mandelkvarn. Strö 1/2 dl av blandningen i bakformen.

  3. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd försiktigt ner resten av mandelblandningen i äggvispet. Häll det i formen.

  4. Grädda mitt i ugnen 10-12 min tills den fått lite färg. Låt kallna.

  5. Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Ställ åt sidan och låt bli 37°.

  6. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vispet med chokladen lite slarvigt. Ta upp och låt gelatinet smälta på låg värme tillsammans med 1/2 dl grädde. Rör ner blandningen i ägg- och chokladsmeten.

  7. Vispa 1 1/2 dl grädde, men inte för hårt. Vänd ner den i chokladblandningen. Först ett par matskedar, sedan resten i ett par omgångar, för att få ett slätt resultat.

  8. Bred ut moussen ovanpå nötbottnen. Ställ kallt ca 30 min. Gör den vita chokladmoussen på samma sätt. Bred den på den mörka moussen. Ställ kallt.

  9. Gelé till tårta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och smält gelatinbladet i citronsaften på låg värme i en liten kastrull.  Vispa ut gelatinet i marmeladen eller gelén. Häll gelén över den vita moussen.

  10. Smält mörk och vit choklad över vattenbad eller i mikron. Bred ut chokladen tunt på bubblig plast. Låt stelna och bryt i bitar. Dekorera tårtan med choklad och eventuellt en ros.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!