00000

Ett vackert bröd, med spännande kryddblandning. I England är det även vanligt att baka brödet med russin i. Då passar det bra till en kopp te på eftermiddagen.

För 16 bröd

Ingredienser

50 g smör
50 g jäst
2 msk råsocker
2 dl vatten
3 dl mjölk, (3 %)
2 tsk salt
1 krm muskot, riven
0,5 tsk ingefära, mald
3 dl grahamsmjöl
9 dl vetemjöl
0,5 tsk kanel, mald
0,5 tsk nejlikor, malda

Pensling:

1 äggula

Påskkorsbröd med kryddor

 

1. Smält smöret och låt det svalna. Smula jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till 37° och häll över jästen. Rör i salt, kryddor och smör.

2. Arbeta in grahamsmjöl och vetemjöl till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

3. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och ta bort en sjättedel av degen till korsen. Arbeta in kanel och nejlika i den lilla degbiten. Dela den stora degbiten i 16 bitar och forma till runda bullar. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar.

4. Rulla ut den lilla degbiten till 32 smala längder, ca 1/2 cm tjocka och ca 15 cm långa. Pensla bullarna med uppvispad äggula och lägg på längderna som kors. Se till att ändarna hamnar under bullen.

5. Låt bullarna jäsa ca 20 min utan bakduk. Sätt ugnen på 225°.

6. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna på galler.

Fler recept med: Bakning, Matbröd, Övrigt, Påsk