Pärontarte

Den klassiska desserten tarte tatin görs här med päron, kanderade frön och syrlig limegelé.

Pärontarte

1. Sätt ugnen på 225°. Koka socker och vatten tills det blir en mörk karamell. Dra av den från värmen och rör i smöret. Häll karamellen i formarna så att det täcker hela bottnen.
2. Skala, kärna ur och skär päronen i tunna klyftor eller skivor. Packa dem tätt i formarna,  det måste vara högre än vad  formarna är.
3. Kavla ut varje smördegsplatta till 20 x 13 cm. Stansa ut rundlar som täcker formarna, ca 10 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Lägg degen på päronen och tryck till kanterna. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Låt formarna kallna.
4. Rosta solrosfrön, pumpa­kärnor, florsocker och salt på
medelvärme i en torr stekpanna. Rör så att allt karamelliseras jämnt. Häll upp på ett bakplåtspapper och låt kallna.
5. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 min. Skölj limen, riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Tillsätt vatten och limesaft. Lägg i skalen, koka upp och dra från värmen.
6. Klä en liten form med plast­folie. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma lagen. Sila och häll lagen i formen. Ställ i kylen minst 4 timmar, gärna till nästa dag, för att stelna. Hit går bra att förbereda.
7. Servering: Sätt ugnen på 225°. Ljumma tarten mitt i ugnen ca 5 min. Skär limegelén i kuber. Stjälp upp tarten på tallrikar. Garnera med kanderade frön och gelékuber runt om. Skeda upp glassen och garnera med kryddtagetes eller mynta. Servera genast.

Recept från