1. Botten: Skär smöret i kuber. Arbeta hastigt ihop smör, mjöl, socker och salt i en matberedare. Droppa i mjölken och kör hastigt ihop till en slät och fin pajdeg.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel. Låt vila i kyl ca 30 min så mjölet hinner svälla. Sätt sedan in pajformen i frysen en timme, så drar den inte ihop sig så mycket i ugnen.
3. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten direkt från frysen mitt i ugnen ca 10 min, för att få ett fint pajskal. Sänk värmen till 175°.
4. Fyllning: Skär päronen i klyftor och ta bort kärnhuset. Lägg smör och socker i en stekpanna, lägg i päronen och stek dem tills de börjar bli lite karamellbruna. Ta upp dem ur stekpannan och låt dem rinna av i en sil eller på lite hushållspapper.
5. Vispa hastigt ihop grädde, mjölk, socker, äggulor och ägg.
6. Mixa eller finhacka 2/3 av pistaschnötterna och blanda ner i äggsmeten. Lägg päronklyftorna i pajskalet (spar ev några till garnering), häll på äggsmeten och strö över resten av pistaschnötterna. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 min.
7. Kardemummavisp: Vispa äggulor, florsocker och vaniljsocker pösigt. Stöt kardemumma i en mortel och tillsätt den. Vispa grädden lätt och vänd ner den i kardemummavispet.
Pärontarte Royal med kardemummavisp
Jättegott och jätteläckert! En exklusiv men ändå enkel hösttarte. Pajdegen kan du förbereda och förvara i frysen tills den ska förgräddas.
För 12 person(er)
Ingredienser
Botten
125 g | smör, kallt |
3 dl | vetemjöl |
1 msk | strösocker |
1 krm | salt |
1 msk | mjölk |
Fyllning
4 | päron, stora |
1,5 msk | smör |
3 msk | strösocker |
2 dl | vispgrädde |
0,5 dl | mjölk |
0,5 dl | strösocker |
2 | äggula |
2 | ägg |
1,5 dl | osaltade pistaschnötter, skalade |
Kardemummavisp
2 | äggulor |
0,5 dl | florsocker |
0,5 tsk | vaniljsocker |
1,5 tsk | hel kardemumma |
3 dl | vispgrädde |