20 min + 4 timmar i frysen + 3 timmar att torka
Päronsorbet med flarn – gör så här:
- Skala, kärna ur och skiva päronen. Blanda päron, päroncider, citronsaft och socker i en kastrull. Sjud tills päronen är mjuka. Mixa till en slät smet.
- Häll smeten i en grund skål. Låt kallna och ställ in i frysen ca 1 timme. Ta ut sorbeten och vispa den väl med en visp eller elvisp för att slå sönder iskristallerna. Upprepa en gång i timmen ytterligare två gånger.
- Vispa äggvitan till fast skum. Vänd ner den i sorbeten och frys ytterligare 1 timme. Efter totalt 4 timmar i frysen är sorbeten färdig. Sorbeten kan även frysas i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant), då tillsätts vispad äggvitan när sorbeten blivit halvfryst.
- Sätt ugnen på 100 grader. Skiva päronet tunt, gärna på mandolin. Lägg skivorna på en plåt. Strö på muskovadosocker och tillaga mitt i ugnen till fin färg, ca 45 min. Stäng av ugnsvärmen och låt skivorna ligga kvar tills de torkat, ca 3 timmar.