00000

Sälta från pancetta och sötma från päron och palsternacka är en god kombination tillsammans med lite pepprig vattenkrasse.Getostdressingen har friskats upp med hackad mynta.

För 4 6 personer

Ingredienser

100 g pancetta eller parmaskinka
2 palsternackor, (ca 250 g)
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 msk timjan, hackad
2 msk persilja, hackad
1 tsk flingsalt
2 päron
0,5 gurka
80 g blandad sallad, (1 påse)
1 kruka vattenkrasse
25 g valnötter
25 g pumpafrön
25 g solrosfrön, salta rostade

Getostdressing:

1 dl matyoghurt
0,5 dl lätt crème fraiche
50 g getost, t ex chèvre
1 vitlöksklyfta, liten
0,5 msk mynta, hackad
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Päronsallad med vattenkrasse och getostdressing

 

1. Sätt ugnen på 100°.
2. Lägg pancettan på en bakpappersklädd plåt. Torka den mitt i ugnen ca 1 timme. Ta ut plåten ur ugnen och låt kallna. Höj ugnsvärmen till 200°.
3. Skala och skär palsternackan i klyftor. Lägg klyftorna på en bakpappersklädd plåt.
4. Hacka vitlöksklyftan och blanda med olja. Blanda vitlöksoljan med palsternackorna. Tillaga mitt i ugnen ca 15 min.
5. Ta ut och låt palsternackorna svalna. Blanda dem med timjan, persilja och salt.
6. Kärna ur och skiva päronen. Skär gurkan i tunna skivor, gärna med osthyvel. Blanda päron, gurka, sallad, vattenkrasse och palsternackor. Strö över valnötter, pumpa och solrosfrön. Bryt pancettan i bitar och strö dem över salladen.
7. Blanda yoghurt, lätt creme fraiche och riven getost. Smaka av med pressad vitlök, mynta, salt och peppar. Servera getostdressingen till salladen.