Päronpaj med valnötter och konjak
Päronpaj med valnötter och konjak
- 2,5 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 2 msk råsocker
- 1 äggula
- 2 msk vatten
Fyllning
- 50 g valnötter
- 150 g mandelmassa
- 2 ägg
- 0,5 msk citronskal - rivet
- 4 små päron
- 1 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 1 dl Xanté
Tillbehör
- grädde - lättvispad
Gör så här
-
Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut pajdegen i åtta portionsformar, ca 9 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.
-
Fyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Hacka valnötterna grovt. Riv mandelmassan och blanda med valnötter, ägg och citronskal. Fördela smeten i formarna.
-
Skala, kärna ur och skär päronen i halvor. Skär halvorna i skivor som en solfjäder (inte ända upp till skaftet), behåll gärna skaftet. Koka päronhalvorna halvmjuka i vatten, socker och päronkonjak, ca 5 min. Ta upp päronen och låt lagen koka ner tills ca 1 dl återstår. Lägg päronen på mandelsmeten.
-
Grädda pajerna mitt i ugnen ca 25 min. Skeda päronspadet över pajerna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.