Päronpaj med valnötter och konjak

Päronpaj - små päronpajer i söta formar. Det går bra att göra en stor päronpaj i en form med ca 24 cm i diameter också. Öka då gräddningstiden med ca 10 min.
Allt om Mat

Päronpaj med valnötter och konjak

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 msk råsocker
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten

Fyllning

  • 50 g valnötter
  • 150 g mandelmassa
  • 2 ägg
  • 0,5 msk citronskal - rivet
  • 4 små päron
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl Xanté

Tillbehör

  • grädde - lättvispad

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut pajdegen i åtta portionsformar, ca 9 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.

  2. Fyllning:  Sätt ugnen på 200 grader. Hacka valnötterna grovt. Riv mandelmassan och blanda med valnötter, ägg och citronskal. Fördela smeten i formarna.

  3. Skala, kärna ur och skär päronen i halvor. Skär halvorna i skivor som en solfjäder (inte ända upp till skaftet), behåll gärna skaftet. Koka päronhalvorna halvmjuka i vatten, socker och päronkonjak, ca 5 min. Ta upp päronen och låt lagen koka ner tills ca 1 dl återstår. Lägg päronen på mandelsmeten.

  4. Grädda pajerna mitt i ugnen ca 25 min. Skeda päronspadet över pajerna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!