30 minuter + 30 minuter i kyl + 40 minuter i ugn
Päronpaj med ingefära – gör så här
- Smula smöret i en bunke och tillsätt mjöl, salt och socker. Knåda till en smidig deg eller använd matberedare.
- Tryck ut degen till en platta och lägg den mellan två smörgåspapper. Kavla ut degen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Tryck upp degen på kanterna. Ställ formen i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.
- Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10–12 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
- Fyllning: Riv mandelmassan. Rör samman crème fraiche, ägg, florsocker och ingefära och häll i det förgräddade pajskalet.
- Kärna ur och skär päronen i klyftor. Lägg dem i ett mönster ovanpå fyllningen. Strö på mandeln. Grädda mitt i ugnen ca 30 min, tills fyllningen har ”stannat”.
- Servera pajen ljummen med honungssötad crème fraiche.