44444

Päronkompott med sockerrostade valnötter och lättvispad grädde är en enkel dessert där päronkonjak smaksätter kompotten. 

För 4 personer:

Ingredienser

5 päron, (600 g)
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten
2 tsk citron, pressad
3 msk Xanté, päronkonjak

Valnötter:

50 g valnötter
2 msk strösocker
0,5 tsk flingsalt
1 tsk smör

Tillbehör:

2 dl vispgrädde

30 minuter + tid att kallna

Päronkompott med sockerrostade valnötter och lättvispad grädde – gör så här:

  1. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i små bitar. Lägg dem i en kastrull med socker, vatten och citronsaft. Koka utan lock på svag värme ca 15 min till en kompott. Låt kallna. Tillsätt päronkonjak.
  2. Valnötter: Rosta nötterna i en torr stekpanna. Tillsätt socker och flingsalt. Rör om tills sockret smält runt nötterna. Tillsätt smör så att de blir glansiga och fina. Ta upp och låt kallna på bakplåtspapper.
  3. Lättvispa grädden. Servera kompotten med valnötter och grädde.