Päronkaka med tosca

Baka in höstpäronen i en päronkaka med smörigt gott toscatäcke. Citronen ger fin syra åt kakan och motverkar att päronen blir missfärgade.

15 minuter + 45 minuter i ugn

Päronkaka med tosca – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i ca 2 x 2 cm stora bitar. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut 1 msk saft. Blanda päronbitarna med citronsaften.
  3. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt citronskal och smör. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner i smeten tillsammans med päronbitarna.
  4. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 min.
  5. Toscatäcke: Blanda smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull. Koka upp på medelstark värme under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och blanda i mandeln.
  6. Ta kakan ur ugnen och häll på toscasmeten. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min, tills täcket fått fin färg. Ta ut och låt svalna.
  7. Lossa kakan från formen och låt den kallna före servering.

Recept från