Päronkaka med hjortronsky

En mjuk, saftig kaka med päron, mandlar och dadlar serveras med ljumma gratinerade päron och vaniljglass.

Päronkaka med hjortronsky

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en avlång 2-liters bakform med en blandning av ströbröd och mandelflarn.
2. Skålla och skala mandeln. Kärna ur dadlarna. Grovhacka dadlar och mandel.
3. Skala och skär päronen i cm- stora tärningar. Lägg bitarna i lite vatten med citronsaft.
4. Vispa ägg, strösocker, farin och vaniljsocker pösigt.
5. Smält smöret och häll i mjölken.
6. Blanda vetemjöl och bakpulver. Häll av vattnet från päronen. Blanda mjölblandningen med päron, dadlar och mandel.
7. Rör ner smör- och mjölk- blandningen i frukten och mjölet.
8. Häll smeten i formen och pudra över florsocker.
9. Grädda på nedersta falsen i ugnen 40–50 min. Prova med sticka att kakan är torr. Låt svalna innan den stjälps upp.
10. Päron: Skala päronen. Koka upp vatten, vin, socker och ingefära. Lägg i päronen. Sjud dem mjuka i lagen under lock ca 15 min beroende på hur hårda de är. Ta upp och låt kallna.
11. Kräm: Vispa ihop äggulor, ägg, socker, vaniljsocker och majsstärkelse.
12. Koka upp mjölk och grädde. Häll gräddmjölken över äggsmeten. Rör i marmeladen. Sjud blandningen under vispning tills den börjar tjockna. Passera genom en sil och låt krämen kallna.
13. Vispa grädden lätt och vänd ner i den kalla krämen.
14. Hjortronsky: Koka upp hjortron, vatten, socker och honung. Låt koka ca 2 min. Sila och koka skyn ytterligare ca 2 min.
15. Servering: Sätt ugnen på grill 250°. Dela päronen och skär bort kärnhusen. Skiva päronen som en solfjäder och lägg dem i ugnssäkra portionsformar.
16. Klicka på krämen och gratinera med ugnsluckan öppen några cm tills krämen börjar få en gyllenbrun färg. Servera kakan med vaniljglass, gratinerade päron, hjortronsky samt hackade sötmandlar och dadlar.

Recept från