00000

För 10 person(er)

Ingredienser

Mousse

8 gelatinblad
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
750 g frysta gröna ärter
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm vitpeppar nymald

Gräslöksolja

1 knippa gräslök
1 dl olivolja
1 msk citronsaft
2 msk vatten
2 krm salt
0,5 tsk strösocker

Sallad

100 g valnötter
2 päron, william
0,5 citron
250 g getost
1 knippa gräslök
250 g sallad

Tillbehör

päronchips, William (se recept nedan)

1. Mousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hacka lök och vitlök. Mjukstek den i oljan ett par minuter, i en kastrull, utan att den tar färg.
2. Blanda i ärterna, häll i vattnet och smula över buljongtärningen.
Ge blandningen ett uppkok och sjud sedan blandningen 4-5 minuter.
3. Ta upp och smält gelatinbladen i det heta kokspadet. Rör om.
4. Kör ärtblandningen i matberedare till en slät puré. Späd med kokspadet under gång. Låt blandningen svalna något.
5. Blanda i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Fördela moussen i 10 portionsformar. Täck med plastfilm och ställ kallt minst 6 timmar.
6. Gräslöksolja: Mixa gräslök och olja. Tillsätt citronsaft och vatten.
Smaka av med salt och socker. Ställ kallt till servering.
7. Sallad: Sätt ugnen på 100°. Rosta valnötterna i mitten av ugnen 8-10 minuter. Skala, kärna ur och skär päronen i cm-stora kuber.
Pressa citronsaft över. Skär getosten i mindre bitar. Hacka gräslöken. Blanda päron, getost och gräslök med valfri sallad. Vänd ner valnötterna precis före servering. Ringla gräslöksoljan över.
8. Servering: Lossa mousserna runt kanterna med en liten tunn, vass kniv. Stjälp upp direkt på serveringstallrikar. Ställ ett päronchips i varje mousse. Fördela salladen runt om.

PÄRONCHIPS

Sätt ugnen på 125°. Skär päronet i mycket tunna skivor. Lägg på päronskivorna. Torka dem i mitten av ugnen minst 1 timme, tills de är torra och krispiga.

Fler recept med: Förrätter, Övrigt, Smårätter, Snittar