00000

Päron och marängsviss med chokladtwist är en dessert med många moment med alla delar kan förberedas i god tid, så att du snabbt kan lägga ihop desserten före servering.

För 8 personer:

Ingredienser

100 g choklad, mörk (62 %)
75 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
3 ägg
0,5 dl vetemjöl

Chokladkräm:

1 gelatinblad
125 g mjölkchoklad, (35 %)
1 vaniljstång
2 dl mjölk
3 äggulor
0,5 dl strösocker

Varmvispade marängtoppar, till ca 90 maränger:

3 äggvitor
3 dl strösocker

Brynta päron:

2 päron
25 g smör
2 msk strösocker
2 msk citron, pressad

Chokladsås

1 dl kakao
1 dl strösocker
1 dl vatten

1 1/4 timme + 25 minuter i ­ugn + 4 timmar i kyl

Marängsviss med chokladtwist – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Hacka chokladen och smält den i mikron eller över vattenbad. Blanda choklad, smör, socker, ägg och mjöl till en jämn smet.
  2. Spritsa eller bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 10 min,  konsistensen ska vara som en kladdkaka. Låt kakan svalna och sätt sedan in den i frysen.
  3. Chokladkräm: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Finhacka chokladen och lägg den i en bunke.
  4. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna i en kastrull. Häll på mjölk en och låt koka upp. Ta kastrullen från värmen och låt stå ca 10 min.
  5. Vispa äggulor och socker lätt i en bunke. Ta upp vaniljstången och häll mjölken över äggulorna. Rör under tiden så att inte äggulorna koagulerar. Värm i vattenbad och under omrörning till 82–84°. Sila vaniljkrämen.
  6. Ta upp gelatinbladet och smält det i krämen under omrörning.
  7. Häll 1/3 av krämen över chokladen. Vänd runt med slickepott. Tillsätt resterande vaniljkräm, lite i taget, och rör till en slät kräm. Låt kallna i kylen ca 4 timmar.
  8. Marängtoppar: Sätt ugnen på 125°. Värm äggvita och socker i vattenbad tills sockerkristallerna har smält, ca 65°. Ta bunken från vattenbadet. Vispa marängen till en fast smet.
  9. Spritsa små marängtoppar på bakplåtspapper eller silpatduk. Grädda marängtopparna mitt i ugnen ca 15 min. Låt kallna och förvara sedan i en glasburk med lock.
  10. Brynta päron: Kärna ur och skär päronen i 1 cm stora kuber. Bryn päronen i smöret. Häll över citronsaften och strö över sockret. Fortsätt steka ca 1 minut. De ska fortfarande ha spänsten kvar. Låt päronen svalna.
  11. Chokladsås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp. Låt sjuda ca 5 min, rör då och då.
  12. Ta ut chokladbottnen från frysen och skär den i kuber. Varva chokladkrämen med päron, chokladkuber och marängtoppar i portionsglas eller en stor skål. Toppa  med chokladsås.
Fler recept med: Frukt och bär