Päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker

00000

Recept på päron- och ingefärspaj med citron- och kardemummasocker. Päron och ingefära trivs bra ihop. Kardemummasocker med citron ger extra krydda.

För 12 bitar:

Ingredienser

3 dl vetemjöl (180 g)
0,75 dl florsocker
100 g smör
1 äggula
1 msk vatten
1 krm salt

Fyllning:

3 päron
3 dl vatten
0,5 dl strösocker + 1 1/2 dl
1 msk citron pressad
3 dl vispgrädde
3 ägg
1 msk ingefära finhackad

Citron- och kardemummasocker:

1 tsk kardemummakärnor
1,5 msk strösocker
0,5 citron

30 minuter + 30 minuter i frys + 50 minuter i ugn

Päron- och ingefärspaj – gör så här:

  1. Lägg alla ingredienser till degen i en matberedare. Blanda snabbt ihop till en smidig deg.
  2. Tryck ut degen i en form, ca 26 cm i diameter. Picka bottnen. Ställ pajformen i frysen ca 30 min.
  3. Fyllning: Skala och skär päronen i klyftor. Koka upp vatten, 1/2 dl socker och citronsaft i en kastrull. Lägg i päronen och koka ca 3 min. Låt rinna av.
  4. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajdegen mitt i ugnen ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
  5. Lättvispa äggen med 1 1/2 dl socker och blanda därefter ner ägg och ingefära.
  6. Lägg päronen i formen. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 min, tills smeten har ”stannat”. Låt pajen svalna.
  7. Kardemummasocker: Lägg kardemummakärnor och socker i en mortel. Mortla till ett strössel. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av det yttersta skalet. Blanda citronskalet med sockret. Strö sockret över pajen precis före servering.