Päron- och citronmarmelad

Recept på päron- och citronmarmelad. Päronsmaken friskas upp med citron. Med egna päron, ekologisk citron och ekologiskt syltsocker blir marmeladen ekologisk.

För 1 kilo:

Ingredienser

600 g päron gärna Clara Frijs och Alexander
1 citron
0,5 dl vatten
400 g syltsocker

35 minuter

Päron- och citronmarmelad – gör så här:

  1. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i bitar. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Skär av det yttersta gula skalet med en potatisskalare. Skär skalen i tunna strimlor.
  2. Lägg päron och citronskal i en gryta. Pressa över saften från -citronen och häll på vattnet. Koka upp och sjud ca 5 min. Blanda i  sockret, koka upp igen och sjud 15–20 min. Rör då och då.
  3. Häll marmeladen i väl rengjorda burkar och sätt på lock direkt. Låt kallna.

Tips! Marmeladen kan smaksättas med några kvistar rosmarin – perfekt till ost!

Päron mognar snabbt i rumstemperatur, men förvarar du dem i kylskåp förlängs hållbarheten. Ta fram de du ska äta någon dag i förväg så blir de perfekta.

Clara Frijs: Stort och saftigt glänsande grönt päron. Fast fruktkött och frisk, söt smak. Päronen är mycket ömtåliga och finns bara en kort tid efter skörden i september. Bra att koka in i kryddig lag.

Alexander Lucas: Ett päron med söt och syrlig smak som passar bra både till inkokning och i sallader eller att ugnsbaka.

Williamspäron: Började odlas i Sverige i mitten av 1800-talet. Päronen är stora med saftigt fruktkött och har en smak av kanel. Bra att äta och till inkokning.

Att dricka till päron- och citronmarmelad

Det finns ett universalvin till desserter som innehåller frukt, nötter och choklad. Det är starkvinet Moscatel de Setúbal, som har både sötma, fräschör och kryddighet som matchar pärondesserterna här.

Alambre Moscatel de Setúbal 2012, Portugal, 69 kr (37,5 cl).
Starkvin med söta, knäckiga toner, inslag av gula russin, torkad frukt, kryddor och pomerans.

Hittar du inte det här vinet på ditt Systembolag så kan du be personalen hjälpa dig att hitta ett liknande.