Parmigiana di melanzane – auberginegratäng

Genom att auberginen läggs i press blir den mindre besk och drar inte åt sig så mycket olja när den steks. Rätten serveras ljummen som ensamrätt med bröd eller till salsiccia och köttragu.

50 min + 1 timme i press + 25 min i ugnen och 10 min att vila

1. Skär auberginerna i tunna skivor på längden. Strö över salt. Lägg dem på ett fat och lägg på en skärbräda. Ställ en kastrull med vatten på som tyngd. Låt stå ca 1 timme.

2. Krama ur auberginerna väl och torka dem med hushållspapper. Blanda dem med olja. Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna, 1–2 min på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper. Skiva mozzarellaosten tunt.

3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lite av såsen i botten på en smord ugnssäker form. Lägg sedan ett lager med stekt aubergine, ost, sås och parmesan och börja från början tills aubergineskivorna tar slut. Avsluta med sås och parmesan.

4. Gratinera mitt i ugnen 25–30 min. Ta ut och låt vila ca  10 min. Garnera med basilika och servera.

Recept från