Parmigiana di melanzane - auberginegratäng

Genom att auberginen läggs i press blir den mindre besk och drar inte åt sig så mycket olja när den steks. Rätten serveras ljummen som ensamrätt med bröd eller till salsiccia och köttragu.
Anna Kågström
Parmigiana di melanzane - auberginegratäng
Parmigiana di melanzane - auberginegratäng Foto: Charlie Drevstam

Parmigiana di melanzane - auberginegratäng

  • 1 kg aubergine
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl olivolja
  • 250 g mozzarella
  • 9 dl sås - (utan kött) från den färdigkokta ragù napoletano di Gina, se recept
  • 100 g parmesan - riven

Garnering

  • basilika

Gör så här

  1. Skär auberginerna i tunna skivor på längden. Strö över salt. Lägg dem på ett fat och lägg på en skärbräda. Ställ en kastrull med vatten på som tyngd. Låt stå ca 1 timme.

  2. Krama ur auberginerna väl och torka dem med hushållspapper. Blanda dem med olja. Stek skivorna gyllenbruna i en stekpanna, 1–2 min på varje sida. Låt dem rinna av på hushållspapper. Skiva mozzarellaosten tunt.

  3. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg lite av såsen i botten på en smord ugnssäker form. Lägg sedan ett lager med stekt aubergine, ost, sås och parmesan och börja från början tills aubergineskivorna tar slut. Avsluta med sås och parmesan.

  4. Gratinera mitt i ugnen 25–30 min. Ta ut och låt vila ca  10 min. Garnera med basilika och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

8 nr av Allt om Mat + 4 champagneglas från Iittala. Se erbjudande!