4.44.44.44.44.4

Kocken Fredrik Forss på Beckershofs herrgård serverar gärna kräftorna med en en parmesanpaj. Pajen kan lagas dagen före servering och värmas i ugnen på 100° ca 30 min.

För 6 -8 personer

Ingredienser

3 dl vetemjöl (180 g)
125 g smör
1 dl riven parmesanost
2 krm salt
2 msk vatten

Fyllning:

3 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
3 dl riven parmesanost
3/4 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

löjrom
crème fraiche
rucola
gräslök

15 min + 30 min i kylen + 30 min i ugnen

Parmesanpaj – gör så här:

  1. Hacka ihop mjöl, smör, ost och salt i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Picka några små hål i botten och låt stå i kylen ca 30 min.
  2. Sätt ugnen på 225°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Fyllning: Blanda ägg, grädde och parmesan. Krydda med salt och peppar.
  4. Sänk ugnsvärmen till 200°. Häll fyllningen i pajskalet och grädda mitt i ugnen ca 30 min, så att -fyllningen stannar. Låt svalna före serveringen. 
    parmesanpaj

    Foto: Malin Hoelstad

Fler recept med: Kräftskiva, Matpaj