4.84.84.84.84.8

Parmesanpaj med ljummen italiensk svampsallad och tryffelburrata toppas med en härlig stekt svampsallad och en krämig burrataost. I pajskalet göms ännu mer svampsmak i form av mixade, torkade trattkantareller.

För 4-6 personer:

Ingredienser

20 g svamp, torkad, t ex trattkantarell eller karljohan
125 g smör
3 dl vetemjöl, (180 g)
0,5 tsk salt
1 msk vatten

Fyllning:

100 g parmesanost
4 ägg
2 dl mellangrädde
1,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Topping:

30 g pinjenötter
2 schalottenlökar
200 g karljohansvamp, gärna små
2 msk smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl tomater, lätt-torkade, t ex Matric
30 g rucola
100 g burrataost, gärna med tryffelsmak, Zeta

30 minuter + 30 minuter för degen att vila + 50 minuter i ugn

Parmesanpaj med ljummen italiensk svampsallad och tryffelburrata – gör så här:

  1. Mixa den torkade svampen smulig med mixerstav i en hög skål.
  2. Lägg svampsmul, smör, mjöl och salt i en matberedare och mixa till ett smul. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop degen.
  3. Kavla eller tryck ut degen i en veckad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Picka degen och låt vila i kylen ca 30 min.
  4. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 min.
  5. Fyllning: Riv osten fint på rivjärn och strö ut i botten på pajformen. Vispa samman ägg, grädde, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda mitt i ugnen ca 35 min tills smeten har stannat. Låt svalna.
  6. Topping: Rosta pinjenötter i en torr stekpanna. Lägg åt sidan. Skala och finskiva löken. Ansa och halvera svampen, skiva den om svampen är stor.
  7. Stek svampen i smör i en panna tills den fått fin färg. Krydda med salt och peppar. Tillsätt löken och låt steka med 2–3 min.
  8. Blanda ihop svamp, pinjenötter, tomater och rucola och fördela över pajen. Lägg en burrataost bredvid och servera.