Parmesan- och vingratinerad fänkål till rökt lax

Allt om Mat

Ingredienser

  • 800 g fänkål
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vin - torrt vitt
  • 2,5 dl grädde - mellan
  • 1 dl parmesan - (+1 dl) riven
  • 0,75 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald, vit eller svart

Tillbehör

  • 400 - 500 g lax - rökt eller rimmad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och ansa fänkålen. Skiva den på längden och skölj ytterligare en gång.

  2. Koka upp saltat vatten i en kastrull och förvällfänkålen i ca 5 min tills den nästan är mjuk. Häll av vattnet och spola med kallt vatten. Låt fänkålen rinna av väl.

  3. Vispa ut mjölet i vinet i en kastrull. Vispa i grädden och koka upp såsen under vispning. Låt sjuda 2–3 min. Rör i 1/2 av den rivna osten och smaka av med salt och peppar.

  4. Lägg fänkålen i en gratängform eller portionsgratängformar. Häll över såsen. Avsluta med riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 15 min eller tills den fått färg. Servera genast med rökt eller rimmad lax.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!