30 minuter + 5 h i frys
Glasstårta (parfait) med saltkola och mandel – gör så här:
- Chokladkolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och sjud ca 15 min. Låt svalna. Hacka chokladen och rör ner den och flingsalt.
- Parfait: Vispa grädden och ställ i kylen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min.
- Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda frön och stång med mjölken. Sjud 2–3 min. Plocka bort stången.
- Vispa äggulor och socker, häll över den heta vaniljmjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner gelatinet. Låt kallna.
- Rör ner lite av grädden i vaniljkrämen, vänd försiktigt ner resten. Strö 2 msk mandel i botten på en form. Varva parfaitsmet med kolasås och rostad mandel i formen. Ringla kolasås överst och strö på mandel. Spara knappt 1 dl kolasås och lite mandel till servering.
- Täck med plastfolie och frys ca 5 timmar. Stjälp upp och låt stå i kylen ca 30 min. Ringla över sås och strö på mandel. Servera med jordgubbar och garnera med mynta.