Glasstårta (parfait) med saltkola och mandel

00000

Recept på glasstårta med saltkola och mandel. Det är enklast att lossa parfaiten ur formen om man använder en silikonform, eller täck en 1 litersform med plastfolie på insidan.

För 6 personer

Ingredienser

2 dl vispgrädde
1 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl mjölk
4 äggulor
0,75 dl strösocker
50 g mandel flagad, rostad

Chokladkolasås:

1,5 dl vispgrädde
1 dl strösocker
0,5 dl sirap ljus
50 g choklad mörk
1,5 tsk flingsalt

Tillbehör:

jordgubbar
myntablad

30 minuter + 5 h i frys

Glasstårta (parfait) med saltkola och mandel – gör så här:

  1. Chokladkolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och sjud ca 15 min. Låt svalna. Hacka chokladen och rör ner den  och flingsalt. 
  2. Parfait: Vispa grädden och ställ i kylen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. 
  3. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda frön och stång med mjölken. Sjud 2–3 min. Plocka bort stången.  
  4. Vispa äggulor och socker, häll över den heta vaniljmjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ner gelatinet. Låt kallna. 
  5. Rör ner lite av grädden i vaniljkrämen, vänd försiktigt ner resten. Strö 2 msk mandel i botten på en form. Varva parfaitsmet med kolasås och rostad mandel i formen. Ringla kolasås överst och strö på mandel. Spara knappt 1 dl kolasås och lite mandel till servering. 
  6. Täck med plastfolie och frys ca 5 timmar. Stjälp upp och låt stå i kylen ca 30 min. Ringla över sås och strö på mandel. Servera med jordgubbar och garnera med mynta.

 

Fler recept med: Efterrätt och dessert, Övrigt