00000

Monte enebro är en spansk halvhård getost med frisk syra, kraftig smak och god sälta. Den kan bytas ut mot mjuk getost.

För 4 person(er)

Ingredienser

Paprika- och kummingrillad fläskkarré

500 g fläskkarré i bit
1 msk hel kummin
1 msk paprikapulver
1tsk+2 krm salt
2krm+1 krm nymald svartpeppar
1msk+1msk+1 msk olivolja
4 milda färska korvar, gärna spanska (ca 300 g)
2 dl pärlcouscous
1 burk rostad paprika på burk (200 g)
1/2 kruka basilika
100 g Monte enebro eller annan getost
4 msk mezeyoghurt eller matyoghurt
1 påse blandade salladsskott (70 g)
1 påse rostad flagad sötmandel (50 g)

40 min+ca 20 min i ugn

1. Rosta kumminen i torr het stekpanna tills den börjar dofta. Ta av från värmen. Mortla lätt och blanda med paprikapulver, 1 tsk salt och 2 krm peppar.

2. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa och skär fläskkarrén i två jämntjocka skivor. Skär varje skiva på längden så det blir fyra avlånga bitar.

3. Gnid in köttet med kryddblandningen. Stek köttet på medelvärme i 1 msk olja ca 2 min på varje sida. Lägg köttet i en ugnssäker form tillsammans med korvarna. Stek mitt i ugnen tills köttet har 70 grader innertemperatur, ca 15 min. Ta ut och låt vila 5 min. Höj ugnsvärmen till 200 grader.

4. Koka couscousen i saltat vatten enligt anvisning på förpackningen. Låt paprikan rinna av i en sil.

5. Grovhacka basilikan. Skär bort lite av kanten på osten. Skär den i tärningar. Blanda ost, paprika och basilika och fördela i fyra ugnssäkra portionsformar. Sätt in formarna i ugnen ca 8 min, tills osten smält .

6. Häll av vattnet från couscousen. Rör ner yoghurt, 2 krm salt och 1 krm peppar.  Vänd försiktigt ihop couscousen med sallad och mandel.

7. Skär köttet i tjocka skivor. Servera med gratinerade grönsaker, korv och couscoussallad.