00000

Pappardelle med hjortlever, rödkål och lingon är en välarbetad rätt. Häng upp pastan på tork på en rengjord ­trägalje eller pinne. 

För 4 personer:

Ingredienser

500 g hjortlever, och ev hjärta
1 gul lök
100 g svamp, t ex små karljohanssvampar eller skogschampinjoner
1 msk smör, + 1 msk + 1 msk
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
2 dl vispgrädde
2 tsk soja, kinesisk
200 g rödkål
4 grönkålsblad
2 äpplen, röda

Pappardellepasta:

5 dl durumvetemjöl, (325 g)
4 ägg
1 tsk flingsalt

Garnering:

4 msk lingon

1 timme + 2 1/2 timme för pastan att vila och torka.

Pappardelle med hjortlever – gör så här:

  1. Pasta: Häll upp mjölet på arbetsbänken och gör en grop i mitten. Knäck äggen och lägg i gropen. Tillsätt salt. Arbeta in lite ägg i taget i mjölet med en gaffel. Knåda med händerna tills degen är smidig. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.
  2. Ta ut degen och dela den i fyra bitar. Kavla den i pastamaskin eller med kavel. Skär degen i  ca 1 cm breda och 25 cm långa band. Häng upp pastan och låt den torka i rumstemperatur ca 2 timmar.
  3. Skala och grovhacka löken. Putsa lever och eventuellt hjärta och skär i mindre bitar. Stek köttet runt om i 1 msk smör. Halvera svampen och lägg i stekpannan tillsammans med löken. Fräs ytterligare 3–4 min. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt den koka in. Tillsätt sojan.
  4. Skär rödkålen i bitar och fräs den i 1 msk smör. Riv grönkålen i bitar och ta bort stjälkarna. Låt den fräsa med rödkålen ca 1 minut.
  5. Kärna ur och skär äpplena i klyftor. Stek dem runt om i 1 msk smör tills de fått fin färg.
  6. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten 2–3 min. Låt den rinna av och servera med ­lever, kål och äpplen. Garnera med lingon.