00000

Panzanella är en italienska brödsalladen som är perfekt att laga när du har lite bröd över och tomaterna är som bäst.

För 4-6 personer:

Ingredienser

150 g vitt bröd, dagsgammalt
2 paprikor, gärna gul och röd
1 msk olivolja, + 0,5 dl
400 g tomater, gärna i olika färger
1 gurka
1 rödlök
200 g kronärtskockshjärtan, inlagda
3 msk kapris
2 msk balsamvinäger, vit
1 kruka basilika
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar, nymald

30 minuter + 25 minuter i ugn + 30 minuter för salladen att dra

Panzanella – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär brödet i kuber och lägg på en plåt. Rosta mitt i ugnen 10–12 min, tills de är gyllene.
  2. Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de får lite färg.
  3. Halvera små tomater eller skär stora i bitar. Skala och halvera gurkan på längden. Kärna ur den med en sked. Skär gurkan i halvmånar. Skala och skiva löken. Skär kronärtskockshjärtana i klyftor (spara spadet). Lägg bröd, grönsaker och kapris i en stor skål.
  4. Vispa ihop 1/2 dl olja, vinäger och 2 msk olja från kronärtskockorna. Häll dressingen över  grönsakerna och krama lätt med händerna.
  5. Strimla basilikan och blanda ner i salladen. Strö på flingsalt och peppar. Låt salladen stå i rumstemperatur ca 30 min före servering.