Panzanella

Panzanella är en italienska brödsalladen som är perfekt att laga när du har lite bröd över och tomaterna är som bäst.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 150 g vitt bröd - dagsgammalt
  • 2 paprikor - gärna gul och röd
  • 1 msk olivolja - + 0,5 dl
  • 400 g tomater - gärna i olika färger
  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 200 g kronärtskockshjärtan - inlagda
  • 3 msk kapris
  • 2 msk balsamvinäger - vit
  • 1 kruka basilika
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skär brödet i kuber och lägg på en plåt. Rosta mitt i ugnen 10–12 min, tills de är gyllene.

  2. Kärna ur och skär paprikan i klyftor. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över 1 msk olja och rosta mitt i ugnen 15–20 min, tills de får lite färg.

  3. Halvera små tomater eller skär stora i bitar. Skala och halvera gurkan på längden. Kärna ur den med en sked. Skär gurkan i halvmånar. Skala och skiva löken. Skär kronärtskockshjärtana i klyftor (spara spadet). Lägg bröd, grönsaker och kapris i en stor skål.

  4. Vispa ihop 1/2 dl olja, vinäger och 2 msk olja från kronärtskockorna. Häll dressingen över  grönsakerna och krama lätt med händerna.

  5. Strimla basilikan och blanda ner i salladen. Strö på flingsalt och peppar. Låt salladen stå i rumstemperatur ca 30 min före servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!