00000

Panzanella är bästa sommarsalladen, som passar till både fisk, kött och vegetariskt. En perfekt sallad som görs på överblivna brödrester. Steks brödet, som i det här receptet, blir salladen lite crunchigare.

För 4 personer:

Ingredienser

700 g tomater
, gärna i olika ­färger och former
1 tsk salt
1 tsk strösocker
300 g lantbröd, ljust
2 msk olivolja, + 2 msk
1 vitlöksklyfta
1 burk grillad paprika, (200 g)
1 rödlök, liten
1 tsk dijonsenap
1 tsk rödvinsvinäger
1 krm svartpeppar, nymald
0,5 dl kapris
1 kruka basilika

30 minuter

Panzanella – gör så här:

  1. Hacka tomaterna grovt och lägg dem i en sil med en bunke under. Blanda med salt och socker. Krama tomaterna lite med händerna så att de vätskar av sig något. Låt stå ca 10 min för att rinna av.
  2. Skär bort de hårda kanterna på brödet och dela inkråmet i större bitar. Stek brödet frasigt i 2 msk olja i het stekpanna. Skala vitlöken och pressa över. Låt steka med 1 minut.
  3. Häll av oljan från paprikan och grovhacka den. Skala och finhacka löken.
  4. Vispa samman senap, vinäger, 2 msk olja och 3 msk av tomat­spadet. Krydda med peppar.
  5. Blanda tomater, bröd, paprika, lök, kapris, basilikablad och dressing.

 

Att dricka till tryffelpastan:

Limoux Barrique 2015 (6422) Frankrike, 99 kr.
Vitt vin i generös fruktig stil, lätt kryddiga toner och inslag av rostade nötter och smör. Frisk fruktsyra.
 


PS. Nu kan du prenumerera på tidningen Allt om Mat till extremt billigt kampanjpris!