00000

Pannstekt abborre, kroketter och harsyramajonnäs är frasig och gott. Harsyra och vattenkrasse kan ersättas med samma mängd citronmeliss.

För 4 personer:

Ingredienser

4 abborrfiléer, (à 100 g)
1 msk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald

Kroketter:

400 g mandelpotatis
1 schalottenlök
1 msk smör
1 äggula, liten
0,5 dl gräslök, finskuren
0,5 tsk röksalt
2 krm salt
1 krm svartpeppar, nymald
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl panko, (japanskt ströbröd) eller vanligt ströbröd
1 liter rapsolja

Harsyramajonnäs:

25 g harsyra
25 g vattenkrasse
1,5 dl rapsolja
1 ägg
0,5 tsk dijonsenap
1 tsk citron, pressad
2 krm salt
0,5 krm svartpeppar, nymald

Garnering:

örter, t ex vattenkrasse

30 minuter

Pannstekt abborre, kroketter och harsyramajonnäs – gör så här:

  1. Kroketter: Skala och koka potatisen mjuk. Låt potatisen rinna av och pressa den genom en potatispress. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör. Blanda potatisen med lök, ­äggula och gräslök till ett mos. Krydda med röksalt, salt och peppar.
  2. Forma smeten till åtta runda bollar och ställ dem i frysen ca 1 timme.
  3. Majonnäs: Mixa örterna med oljan så att den blir grön och fin. Sila oljan. Mixa ägg och senap i en bunke och häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle. Smaka av med citronsaft och krydda med salt och peppar.
  4. Vänd bollarna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och till sist i ströbröd. Hetta upp oljan till 160°. Fritera bollarna tills de är gyllenbruna och fina, ca 2 min.
  5. Stek abborrfiléerna i smör i en stekpanna ca 1 minut på varje sida. Krydda med salt och peppar.
  6. Servera abborrfiléerna med kroketter och majonnäs. Garnera med örter.
Fler recept med: Fisk, Huvudrätter - varmrätter