Pannkakor – grundsmet

55555

Grundrecept på klassiska pannkakor. Bra pannkakssmet till plättar och tunna, frasiga pannkakor. Om smeten får stå över natten blir pannkakorna extra goda och lättstekta.

För 8 pannkakor

Ingredienser

Pannkakssmet (grundsmet)

3 ägg
8 dl mjölk
4 dl vetemjöl
0,75 tsk salt

Klassiska pannkakor – gör så här:

  1. Vispa äggen och tillsätt hälften av mjölken.
  2. Vispa i mjöl och salt. Häll i resten av mjölken.
  3. Stek i smör.

PS. Gör en dubbel sats! Pannkakor är praktiskt att ha hemma i frysen. 

Serveringstips

Tillbehören kan varieras i det oändliga och kan med fördel serveras både med salta och söta toppings och fyllningar. Det klassiska är att toppa pannkakorna med färska bär, sylt och grädde eller en klick vaniljglass.

För extra fina tillfällen kan du passa på att servera pannkakorna med linser, syrad grädde, saltgurka, honung, plockad dill och fint skuren gräslök. Eller varför inte med polkabets- och äppelskivor samt getostkräm?

pannkakor-grundrecept

Vill du ha extra luftiga pannkakor? Testa med ricotta och vispad äggvita i smeten.

Föräldrar som ofta serverar pannkakor till sina barn ska inte ha dåligt samvete!

Enligt en analys av näringsinnehållet, som test- och researchföretaget Testfakta låtit göra, innehåller pannkakor med hallonsylt mer näring än både fiskpinnar med ris och falukorv med makaroner.

Byt sylten mot färska bär och det vita mjölet mot exempelvis fullkornsdinkel eller grahamsmjöl, så blir det rena hälsokosten!

Fler recept på pannkakor hittar du här: