När det blir helg och läge för lite senare frukost bjuder Stina Dahlquist gärna på pösiga pannkakor gjorda på havredryck. Pannkakorna görs på laktosfria havreprodukter och rapsolja, men pannkakorna blir även goda med vanlig mjölk, för dem som tål det.

För 10 små pannkakor

Ingredienser

1,5 dl havredryck
1 dl havregryn
2 tsk rapsolja
1 ägg
1 tsk lönnsirap
0,5 dl dinkelmjöl fullkorn
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Smaksättning:

blåbär 0,5 dl frysta, eller 3 st hackade, torkade aprikoser eller 1 litet finhackat äpple + 2 krm kanel och 1 kr m mald kardemumma

Till stekning:

1 msk mjölkfritt margarin

Laktosfria pannkakor – gör så här:

  1. Blanda havredryck och havregryn och låt stå och svälla ca 5 min.
  2. Tillsätt olja, ägg och lönnsirap.
  3. Blanda dinkelmjöl, bakpulver och salt och vispa i smeten. Tillsätt valfri smaksättning.
  4. Hetta upp margarinet i en stekpanna. Klicka i 3 klickar smet och grädda 3 pannkakor samtidigt i pannan (de rinner inte ut lika mycket som vanliga pannkakor). Stek pannkakorna i omgångar ca 2 min per sida.
  5. Servera med fruktsallad på  t ex jordgubbar, mango, banan och apelsin.

Tack för receptet Stina Dahlquist från Lit. Hur fick du inspiration till ditt recept?

– Jag älskar att göra roliga helgfrukostar och jag har bott i USA, så då dök idén med amerikanska pannkakor upp

Om du bara fi ck äta en enda maträtt resten av ditt liv, vad skulle du välja?
– Pannkakor såklart. De kan varieras i det oändliga och vara både söta och matiga.

 

Fler recept med: Ägg och mejeri, Barn och familj